siturile mapamond🌐media
🇺🇸  Statele Unite  🇺🇸 Alaska  🇺🇸 Beverly Hills 🇺🇸 California  🇺🇸 Chicago   🇺🇸  Detroit  🇺🇸 Indiana 🇺🇸 Louisiana 🇺🇸 New Orleans  🇺🇸 New York 🇺🇸 Ohio  🇺🇸  Seattle
🇨🇦 Canada  🇨🇦  Ottawa 🇨🇦  Montreal 🇨🇦  Toronto

siturile mapamond🌐media 🇺🇸  Statele Unite  🇺🇸 Alaska  🇺🇸 Beverly Hills 🇺🇸 California  🇺🇸 Chicago   🇺🇸  Detroit  🇺🇸 Indiana 🇺🇸 Louisiana 🇺🇸 New Orleans  🇺🇸 New York 🇺🇸 Ohio  🇺🇸  Seattle
🇨🇦 Canada  🇨🇦  Ottawa 🇨🇦  Montreal 🇨🇦  Toronto

marți, iulie 16, 2024
26.5 C
Baton Rouge

Marco Badea : Poate că în 2024 am putea aborda provocările din jurul nostru sau din fața noastră dintr-o perspectivă mai puțin sumbră. Speranța, la urma urmei, poate fi și ea plină de farmec

Must read

E deja 2 ianuarie și începem să ne revenim după petrecerea de anul nou. Așa că putem să vorbim despre cum un nou an este, desigur, o convenție. Dar una pe care o identificăm în mod colectiv ca pe o oportunitate pentru un nou început, mai bun.
Poate că în 2024 am putea aborda provocările din jurul nostru sau din fața noastră dintr-o perspectivă mai puțin sumbră. Speranța, la urma urmei, poate fi și ea plină de farmec.
Detalii mici precum crearea unui încărcător comun (USB Type-C) pentru toate telefoanele mobile, tabletele și camerele vândute în UE până la finalul lui 2024 ori apariția a noi muzee sau parcuri în comunitățile noastre pot părea doar niște mici realizări în imaginea de ansamblu a războiului, inegalității și populismului care pare să definească din ce în ce mai mult lumea occidentală și mapamondul, dar ele exemplifică modul în care progresul de rutină continuă să se întâmple, indiferent de criza sau crizele în care ne regăsim sau intrăm prin acțiune sau inacțiune, după cum explică și The Guardian.
S-ar putea să avem puțin timp la dispoziție înainte ca entuziasmul noului an să se stingă și să ne întoarcem la confruntarea cu rutina noastră zilnică și cu ororile lumii, așa că haideți să profităm la maximum de acest moment trecător de optimism și să vedem ce ne așteaptă în 2024:
2024 este un an bisect. Altfel spus, la fiecare patru ani calendarul gregorian se ajustează pentru a ține cont de ușoara discrepanță dintre modelele noastre pământești și ciclul evenimentelor cerești. Pe scurt, anul 2024 va avea 366 de zile, iar date de 29 februarie va apărea din nou în calendar.
Anii bisecți se întâmplă să coincidă și Jocurile Olimpice și Jocurile Paralimpice de vară, desfășurate anul acesta la Paris. Jocurile Olimpice vor testa infrastructura capitalei Franței, dar vor fi și o oportunitate de a prezenta o metropolă mai accesibilă. Iar sportul are puterea de a aduce oamenii împreună, într-o sărbătoare atât de necesară a perseverenței umane și a excelenței, după cum indică și CNN.
Tot CNN mai scrie că atunci când nimic altceva nu pare să meargă conform planului, ne putem baza întotdeauna pe magia cinematografiei, presupunând că nu există nicio grevă sau pandemie ori lupte între giganții streamingului. 2024 va aduce lansări foarte așteptate, cum ar fi: „Dune: Partea a doua” sau „Furiosa: A Mad Max Saga”.
2024 va marca și anul în care lumea să pregătește să se întoarcă din nou pe Lună. Misiunea Artemis II a NASA va readuce oamenii pe orbita Lunii pentru prima dată de la încheierea programului Apollo în 1972. Patru astronauţi vor efectua un ocol în jurul Lunii, fără să asolizeze, în cadrul unei misiuni ce va avea o durată de aproximativ 10 zile.
Ulterior, misiunea Artemis III presupune ca patru astronauți să se aventureze pe suprafața Lunii, inclusiv primul astronaut de culoare și prima femeie astronaut care va face acest lucru. Aceștia se vor alătura unui club de elită de doar 12 persoane care au pășit pe suprafața satelitului natural al Planetei. NASA spune că misiunea duce oamenii cu un pas mai departe în stabilirea unei prezențe pe termen lung pe Lună și va testa alte capacități și mecanisme. Lansarea din 2024 este programată pentru luna noiembrie.
Tot în 2024, Mickey Mouse devine public. Ce înseamnă asta? Păi personajul fictiv al celor de la Disney intră în categoria de opere protejate de drepturi de autor care intră în domeniul public, ceea ce înseamnă mult mai multă libertate de a le folosi, de a le partaja și de a le amesteca cu alte opere. Tot în în domeniul public intră și Peter Pan. Printre cântecele intrate în domeniul public se numără „Mack the Knife”, „I Wanna Be Loved By You” și „Let’s Do It (Let’s Fall in Love)”, de Cole Porter, poate singurul cântec de dragoste din istorie care menționează purici.
În 2024, Facebook împlinește 20 de ani. Pare o eternitate, dar abia două decenii au trecut de când Mark Zuckerberg și câțiva colegi de la Harvard încercau să râdă de colegele lor printr-o aplicație răspândită între comunitatea universității. Restul e istorie, multe date cu caracter personal și un întreg sistem creat pentru a monetiza comportamentul online al utilizatorilor.
2024 va aduce în urechile noastre o muzică proaspătă, inclusiv „This is Me… Now”, primul album de studio al lui Jennifer Lopez în mai bine de 20 de ani. În plus, a sosit momentul mult așteptat pentru fanii din Europa ai lui Taylor Swift. Artista americană vine să concerteze pe bătrânul continent în primăvară și în vară.
Tot în 2024, Indonezia își schimbă capitala. Congestia, suprapopularea și preocupările legate de schimbările climatice au dus la decizia Indoneziei de a-și muta capitala din Jakarta, oraș predispus la inundații, care se scufundă în mare, într-o zonă acoperită de junglă de pe insula Borneo. Noua capitală se va numi Nusantara, sau arhipelag în limba indoneziană. Deși întregul proces a fost început în 2019 și va dura zeci de ani pentru a fi finalizat (este vorba de un oraș întreg, în care locuiesc zeci de milioane de oameni, la urma urmei), se așteaptă ca în 2024 să se facă trecerea oficială.
2024 aduce și o nouă perspectivă asupra credinței catolicilor. Acest an va încheia seria de trei ani de întâlniri ale Bisericii Catolice, numită „Sinodul Sinodalității”, în care s-au discutat probleme mari, cum ar fi rolul femeilor în conducerea bisericii și binecuvântarea căsătoriilor între persoane de același sex. Adunarea a fost solicitată de Papa Francisc, care este văzut ca un lider liberal pentru una dintre cele mai mari religii din lume.
2024 va fi și anul inteligenței artificiale. Știm deja că inteligența artificială poate produce muzică, artă și diverse structuri practice industriale. Experții spun că AI va fi cea mai mare tendință tehnologică pentru 2024, dar marea întrebare este cum vor folosi companiile, inventatorii și cercetătorii tehnologia aceasta. Predicțiile includ asistenți AI de nivel următor care ar putea depăși Siri sau Alexa, instrumente bazate pe inteligență artificială, traducere lingvistică în timp real și dezvoltare de software simplificată.
Un nou vaccin împotriv Malariei este de așteptat să fie distribuit în mai multe țări africane în 2024, aducând o nouă armă în lupta împotriva unei boli care ucide sute de mii de oameni pe continent în fiecare an. Vaccinul R21/Matrix-M este al doilea vaccin împotriva malariei recomandat de Organizația Mondială a Sănătății și are o eficacitate mai mare decât primul.
O altă mare descoperire în domeniul sănătății publice ar putea veni din Brazilia, acolo unde organizația non-profit World Mosquito Program va începe un program de zece ani pentru a elibera țânțari modificați în zonele urbane ale țării. Acești țânțari poartă o bacterie care îi împiedică să transmită viruși. În timp, acest lucru ar putea salva milioane de oameni de boli mortale care pot fi prevenite, precum febra dengue.
În 2024, aproape jumătate din populaţia lumii va fi chemată la urne. În jur de 30 de ţări, inclusiv România, îşi vor alege preşedintele, în timp ce scrutine parlamentare sunt programate în aproximativ 20. Nu toate aceste alegeri sunt libere și corecte, iar toate vor avea loc într-un context internaţional tulbure, cu conflictul ruso-ucrainean intrând în cel de-al treilea an de ostilităţi şi cu războiul dintre Hamas şi Israel în plină desfăşurare. Potrivit observatorilor, aceste scrutine vor fi, de asemenea, supuse riscului de dezinformare şi de manipulare cu ajutorul inteligenţei artificiale, într-o măsură mai mare sau mai mică, în funcţie de ţară.
Au existat cu siguranță motive din plin pentru a fi fost pesimist în 2023. Până acum, acest deceniu a fost plin de tragedii, incertitudine, sărăcie persistentă și autoritarism în creștere, chiar și în democrațiile consacrate. Ucraina continuă să fie asaltată de moarte și distrugere, în timp ce sprijinul militar și economic se diminuează, iar agresiunea lui Vladimir Putin pare necruțătoare.
⚠️ Lipsa unei pârghii europene eficiente în Orientul Mijlociu a fost dureros de evidentă, în timp ce războiul din Gaza a provocat un nivel fără precedent și îngrozitor de victime civile.
⚠️ Antisemitismul și islamofobia au reapărut în Europa, amintind de un trecut întunecat și nu atât de îndepărtat. Mii de oameni au murit încercând să ajungă pe țărmurile de coastă europene.
⚠️ De asemenea, performanțele educaționale de pe întregul continent au scăzut, deoarece sărăcia și învățarea la distanță au afectat elevii. Valurile de căldură și vremea extremă perturbă comunitățile și chiar dieta mediteraneană, în timp ce Europa suferă din cauza crizei climatice.
⚠️ Cu toate acestea, încă găsesc motive de speranță pentru Europa în 2024. Anul nou va aduce începutul negocierilor de aderare la UE pentru Ucraina și Moldova. Aceasta este cel puțin o rază de speranță pentru stabilitate și poate chiar pentru pace. Negocierile oficiale vor dura, dar această cale, odată începută, este în general una de succes în ceea ce privește dezvoltarea și integrarea țării. La cea de-a 25-a aniversare a sfârșitului războiului din Kosovo, există, de asemenea, o oportunitate de a accelera perspectiva aderării la UE pentru Balcanii de Vest, unde negocierile au stagnat timp de decenii pe fondul tensiunilor crescânde.
⚠️ Procesul decizional intern al UE va trebui reformat pentru a evita un impas continuu pe măsură ce clubul crește în dimensiune, dar perspectiva unei comunități europene mai mari și mai pașnice este o veste bună, indiferent de multele nopți lungi de negocieri la care ne putem aștepta de la mai multe locuri la masă.
⚠️ Ungaria este un motiv de îngrijorare constantă, în condițiile în care Viktor Orbán își consolidează puterea și sufocă instituțiile democratice. Dar avem o nouă forță a binelui în Polonia lui Donald Tusk, o țară care a dat o lecție despre cum generațiile tinere au capacitatea de a riposta atunci când libertățile civile sunt în pericol.
⚠️ Noul an va aduce mai multe călătorii cu trenul în întreaga Europă, un simbol al creșterii durabile, al oportunităților și al schimburilor culturale.
⚠️ 2024 va avea fără îndoială vești proaste. Dar un an nou aduce un plan psihologic curat. Poate că ne va aduce aminte că, deși nu putem controla tot ce se întâmplă în jurul nostru, avem cel puțin puțin control asupra momentelor în care ne putem simți optimiști și bucuroși. Ar trebui să începem 2024 cu gândul că suntem mai rezistenți decât credem și indiferent de ceea ce va aduce 2024, vom face față mai mult împreună decât separat.

Marco Badea 

- Advertisement -spot_img

More articles

Lasă un răspuns

- Advertisement -spot_img

Latest article